Πεντάχρονα στο σπίτι, πολλές ιδέες για παιχνίδι!

beardo-kids-beard-hatΚινητική ανάπτυξη:

΄΄ Ο γιάννης λέει…ή ο μπαμπάς μου?΄΄ : Απόγευμα και είστε στο σπίτι όλοι κουρασμένοι. Δεν θέλετε όμως να βαρεθεί το παιδί σας, πιστέψτε με.  Καλή ιδέα είναι το παιχνίδι ο μπαμπάς λέει.. να πηδήσεις όσο πιο ψηλά μπορείς, να πεις ένα τραγούδι, να γελάσεις δυνατά. Μπαμπά , χρησιμοποίησε την φαντασία σου για να είναι πιο διασκεδαστικό το παιχνίδι μας.

Γνωστική ανάπτυξη

΄΄ Ας εκμεταλλευτώ το ξεχασμένο καπέλο του μπαμπά΄΄ :    Η μαμά συγύριζε το δωμάτιο της και βρήκε ένα παλιό καπέλο του μπαμπά, μια παλιά του γραβάτα, ένα αντικείμενο που δεν χρησιμοποιεί πια? Προκαλέστε το παιδί σας να σας φτιάξει την διάθεση και να σκεφτεί πολλές ιδέες με το αντικείμενο αυτό. Τι μπορεί να είναι εκτός από ένα καπέλο. Δώστε ιδέες στο παιδί. Θέλω να φανταστείς ότι το καπέλο είναι μια κοιλιά, ένα παγωτό, ένα τύμπανο. Πολλή φαντασία χρειάζεται.

Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη

΄΄Δεν είμαι άτακτο παιδί΄΄ : Το παιδί σας δεν είναι στις καλές του και τσακώνεστε μαζί του? Ποιος έχει το φταίξιμο? Αν εσείς έχετε άδικο ζητήστε συγνώμη στο παιδί σας για να μάθει ότι όταν κάνουμε λάθος , χρειάζεται ένα συγγνώμη. Εάν έχει το παιδί σας το φταίξιμο, μιλάτε του για την συγγνώμη και προκαλέστε το να το πει προς εσάς. Μαζί μετά, σκεφτείτε λύσεις ώστε να φύγουν οι θυμοί και τα νεύρα, και να περάσετε ωραίες στιγμές μαζί.

Συναισθηματική ανάπτυξη

΄΄ Ψυχολόγοι εν δράση΄΄ :  Μιλήστε στο παιδί σας όταν δεν είστε καλά, πείτε του δεν είμαι χαρούμενη σήμερα γιατί κάτι συνέβηκε στην δουλειά, σήμερα είμαι ανασφαλής γιατί εχτές το βράδυ είδα ένα εφιάλτη, ένα κακό όνειρο. Προκαλέστε το παιδί να σας βρει λύσεις να ξεχαστείτε.   Παράλληλα, ζητήστε από το παιδί σας να σας μιλήσει όταν δεν είναι καλά αιτιολογώντας γιατί νιώθει έτσι. Γίνεται η/ο ψυχολόγος τους. Σας χρειάζεται.

About katerinaworld

Φοιτήτρια Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
This entry was posted in 5χρονα και παιχνίδι! and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε